HISTORIE

In 1998 werd er voor het eerst een Zeeuwse Onderlinge Jeugd Competitie Golf (kortom: Z.O.J.C.) gespeeld. Het initiatief werd destijds genomen door de jeugdcommissies van 5 Zeeuwse golfclubs (De Domburgsche, De Goese Golf, Grevelingenhout, Reymerswael en De Woeste Kop). In eerste instantie werden er 4 wedstrijden gespeeld, de club waar dat betreffende jaar geen wedstrijd werd gespeeld had de organisatie voor dat jaar in handen.

Jeugdleden van de 5 Zeeuwse golfclubs  werden willekeurig ingedeeld in teams die de naam kregen van een bekende golfer. Verbroedering en plezier in de golfsport waren de voornaamste drijfveren. De wedstrijdvorm was een Greensome Stableford met handicap verrekening over 18 holes. Deelname voor jeugdleden van de Zeeuwse clubs was mogelijk tot 21 jaar en voor het winnende team had de NGF een bord beschikbaar gesteld. De Z.O.J.C. was meteen een groot succes en de NGF nam het idee over voor het jaar 1999.

In 2003 was het enthousiasme voor de Greensome spelvorm bij de jeugd erg mager wat resulteerde in slechts een handjevol aanmeldingen. Het niveau van de deelnemers was inmiddels namelijk zo gestegen dat de spelers meer prioriteit gingen stellen voor hun individuele score en tevens hun handicap wilden verbeteren. Verandering was dus noodzakelijk maar om de oorspronkelijke gedachte achter deze wedstrijd(en) te behouden werd wel de teamindeling behouden met spelers van de verschillende Zeeuwse golfclubs, rekening houdend met leeftijd, sekse en handicap maar de wedstrijdvorm aangepast naar Strokeplay voor jeugdleden met handicap 0,0 - 18,0 en Stableford voor jeugdleden met handicap 18,1 - 36,0 (en eventueel GVB). Er waren prijzen voor het winnende team, Strokeplay netto en Strokeplay bruto, Stableford categorie 18.1- 36 en categorie GVB. Er waren jaarlijks zo'n 40 deelnemers verdeeld over 6 kleurige teams.

Twee jaar later is een en ander verder doorgevoerd: werd er voortaan gespeeld op alle 5 de golfbanen en werden de speelklasses verder aangepast. De categorieën zagen er toen als volgt uit:

  •   0,0 - 19.9 Strokeplay
  • 20,0 - 36,0 Stableford
  • jeugd GVB 18 holes
  • jeugd GVB   9 holes (t/m 11 jaar)

De spelvormen zijn behouden, de handicap indelingen enigszins aangepast en sinds 2011 zijn de categoriën uitgebreid met nieuwe, paarse en lichtblauwe, tee-markers. In 2011 is tevens een 6e club van de nieuw gerealiseerde golfbaan in Middelburg toegetreden. Het deelnemersveld beslaat nu jaarlijks zo'n 60 - 80 Zeeuwse jeugdleden in de leeftijd van 8 tot 21 jaar.


 

Laatste update: 2016-03-07